به گزارش مشرق، هنگامی که در ژوئن سال 2014 داعش وارد بخش هایی از عراق شد و به سرعت به علت بی کفایتی برخی از فرماندهان و حمایت برخی از استانداران نالایق از جمله آثیل النجیفی استاندار نینوا توانست بخش هایی از عراق را اشغال کند همگان تصور می کردند که این گروهک تروریست خواهد توانست به تحرکات خود ادامه دهد و به بغداد برسد از زمانی که داعش فلوجه را در اوایل سال 2014 اشغال کرد تا زمانی که در ماه ژوئن همان سال نینوا و بخش های زیادی از صلاح الدین و دیالی و دیگر مناطق را به اشغال خود درآورد در واقع اوج تحرکات داعش بود.
اما تروریست های خونخوار داعش و حامیان آنها در محاسبات خود یک متغیر اصلی یعنی مرجعیت را نادیده گرفته بودند همه اخباری که قبل از صدور فتوای مرجعیت منتشر می شد از حرکت داعش و عقب نشینی نیروهای امنیتی حکایت داشت اما با صدور فتوای مرجعیت ورق برگشت زیرا نیروهای مردمی که به دنبال این فتوا تشکیل شده بودند به عنوان مکمل نیروهای امینتی عمل کردند و روحیه این نیروها را تقویت کردند.
تحلیلگران امور نظامی هرگز تصور نمی کردند که این نیروها بتوانند کاری از پیش ببرند زیرا با توجه به سابقه ذهنی قبلی در عراق که گروه های سیاسی با یکدیگر اختلاف نظر داشتند تصور می شد که این گروه های مردمی با توجه به گرایش های سیاسی و عدم انسجام نتوانند به درستی عمل کنند اما گذشت زمان ثابت کرد که نیروی مردمی می تواند معادلات را برهم زند و در واقع معادلات را بر هم زد اولین بارقه های این موفقیت در جرف الصخر در شمال بابل رقم خورد و به دنبال آن آمرلی و در ادامه دیالی با کمک نیروهای مردمی و امنیتی از داعش پاکسازی شد.
هنگامی که استان دیالی پاکسازی شد داعشی ها به صلاح الدین بازگشتند اما
دیگر روند افول آنها فرا رسیده بود و طرح عملیات صلاح الدین ریخته شد و این
عملیات در روز یک مارس 2015 آغاز شد این عملیات از چند محور آغاز شد و
نیروهای امنیتی و مردمی ناحیه العلم، الدور، الفتحه و البو عجیل را آغاز
کردند و به دروازه های تکریت رسیدند.
در تکریت اوضاع پیچیده تر بود زیرا داعشی ها پس از اینکه نیروهای امنیتی و
مردمی مناطق الدور و العلم و دیگر مناطق مجاور تکریت را فتح کردند درک
کرده بودند که نوبت بعدی تکریت است از همین رو هر چیزی اعم از ساختمان های و
منازل و تیر برق و همه اشیاء را بمب گذاری کرده بودند نیروهای مردمی و
امنیتی به ناگاه خود را در برابر یک شهر تله گذاری شده دیدند.
این همان زمانی بود که برخی رسانه های مغرض در داخل و خارج عراق از زمین گیر شدن نیروهای مردمی در تکریت خبر دادند اما اوضاع به این منوال پیش نرفت و تخریب پل ها از سوی داعش برای ممانعت از ادامه پیشروی نیروهای امنیتی و مردمی راه به جایی نبرد و نیروهای امنیتی پس از کنترل بر بیمارستان و مراکز دولتی آرام آرام کاخ های ریاست جمهوری که شامل سیزده کاخ صدام معدوم را شامل می شد و در ادامه منطقه القادسیه و سرانجام در اواخر وقت یازدهم فروردین ماه سال 94 تکریت را آزاد کردند.
هر چند که گفته می شود هنوز تعداد اندکی از تروریست ها در تکریت حضور دارند اما حیدر العبادی فرمانده کل نیروهای مسلح و نخست وزیر و فرماندهان نیروهای مردمی از جمله هادی العامری از تلاش برای تکمیل آزادی صلاح الدین و حرکت به سوی بیجی، الشرقاط و الصینیه خبر می دهند و با آزادی این مناطق اهداف عملیات صلاح الدین محقق خواهد شد.
نکتهای که در عملیات تکریت قابل توجه بود عدم مشارکت ائتلاف بین المللی تحت رهبری آمریکا بود. ارتش و نیروهای مردمی پس از اطمینان از شرکت نکردن این ائتلاف وارد عمل شدند و تکریت را آزاد کردند.همچنین درباره وضعیت تکریت موضوعی که قابل بحث این است که چه نیروهایی باید اراضی آزاد شده را حفظ کنند؟به گفته کریم النوری سخنگوی نیروهای مردمی نیروهای دواطلب بومی تکریت به همراه پلیس وظیفه حفظ اراضی آزاد شده را دارند.
همزمان با نبرد صلاح الدین در الانبار نیروهای عشایری و امنیتی عملیات هایی انجام دادند. سرگرد مصطفی سمیر رئیس پلیس منطقه الحوز در شهر الرمادی گفت: نیروهای امنیتی طی عملیاتی علیه تروریست های داعش خیابانی المحکمه و المجسر را در نزدیی منطقه التامیم آزاد کردند و داعش را تار و مار کردند.وی افزود: داعشی همزمان با پیشروی نیروهای امنیتی عراقی فرار کردند و نیروهای امنیتی با موشک اس پی جی مراکز آنها را هدف قرار دادند و تلفات و خسارات فراوانی به آنها وارد کردند.
قاسم المحمدی فرمانده عملیات الانبار اعلام کرد: نیروی هوایی با همکاری اطلاعات مراکز داعش را در منطقه الجغیفی در شمال فلوجه هدف قرار دادند که بر اثر آن 11 داعشی به هلاکت رسیدند.در منطقه زنکوره در غرب الرمادی نیز نیروی هوایی عراق 15 داعشی را به هلاکت رساند و ادوات آنها را منهدم کرد.وی افزود: بر اثر حملات توپخانه ای به مراکز داعش در منطقه الصدیقیه در جنوب الرمادی 22 داعشی به هلاکت رسید.
شیخ عاشور الحمادی رئیس شورای بیداری غرب الرمادی بیان کرد: نیروهای امنیتی پیشروی های گسترده ای در شمال الرمادی و در منطقه البو ریشه ، البو جلیب و زنکوره انجام دادند و بیش از 50 داعشی را به هلاکت رساندند.وی افزود: نیروهای امنیتی و عشایری و مردمی و شورای بیداری به دنبال شروع عملیات گسترده در روزهای آینده در الانبار برای نابودی داعش هستند.
دلف الکبیسی فرماندار الرمادی اعلام کرد: فرماندهی عملیات الانبار تصمیم به لغو مقررات منع آمد و شد در برخی مناطق الرمادی گرفته است و همزمان با این تصمیم تدابیر امنیتی در الرمادی حاکم شده است.
کاظم الفهداوی رئیس پلیس الانبار گفت: نیروهای امنیتی ظرف ساعات آینده موفق به آزاد سازی منطقه البو جلیب از داعش می شوند و نیروهای و تدارکات گسترده نظامی به این منطقه رسیده است.منابع عراقی از عملیات نیروهای امنیتی و مردمی در مناطق وادی حوران و اطراف منطقه البغدادی در الانبار و پیشروی در این مناطق خبر دادند.
بنا به گفته مسئولان عراقی پس از آزاد سازی صلاح الدین، استان بعدی که باید از لوث داعشی های خونخوار آزاد شود الانبار است اما نکته و در واقع مشکلی که در این استان وجود دارد نحوه فعالیت نیروهای مردمی به گونه ای که حساسیت زا نباشد است به ویژه که بنگاه سخن پراکنی مورد حمایت عربستان که عملکرد نیروهای مردمی به مذاق آنها خوش نیامده است از هر فرصتی برای خدشه وارد کردن به وجهه نیروهای مردمی استفاده می کنند و اخیرا در تکریت حملات گسترده ای تبلیغاتی به نیروهای مردمی به راه انداخته اند.
به هر حال با توجه به اینکه نیروهای مردمی نقش مهمی داشته اند حیدر العبادی به طور حتم به این موضوع توجه خواهد کرد تا پس از آزاد سازی الانبار نوبت به ماراتن موصل برسد.موصل مرکز و کانون اصلی داعش است و به احتمال زیاد داعشی ها اقدام به بمب گذاری و مین گذاری گسترده این استان خواهند کرد به ویژه که از مدتی قبل نیز کار احداث خندق را آغاز کرده اند.
اما نکته ای که در آزاد سازی تکریت مهم به نظر می رسد بُعد استراتژیک این شهر است و فتح این شهر ضربه ای مهلک به پیکر داعش بود و همین شکست بود که اعدام های گسترده داعشی ها فراری را در موصل از سوی این گروهک را به دنبال داشت.